Ingrediënten
· 1 kg gehakt ( ik gebruikte 750gr rund en 250 half om half)
· 1 ui of 2 sjalot fijn gesnipperd
· teentje knoflook geperst
· 1 eetlepel mosterd
· 2 eetlepels ketchup
· 2 eetlepels ketjap manis
· 100 gram paneermeel
· 5 eieren
· 2 pakjes rauwe ham/ontbijtspek
· Boter om in te vetten
· Peper en zout
Extra nodig: cakevorm ca 20cm. Aluminiumfolie, pakpapier, extra bakvorm met een laagje water, waar je het gehaktbrood in kunt zetten, kwastje.
Bereiding
· Kook 3 eieren hard in ca. 8 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een cakevorm in met boter. Als je ontbijtspek gebruikt hoef je niet in te vetten.
· Snijd de ui fijn, pers de knoflook en meng dit door het gehakt. Voeg ook de 2 eieren, het paneermeel, ketchup, mosterd en ketjap toe. Breng op smaak met zout en peper en kneed goed door elkaar.
· Bekleed de cakevorm met rauwe ham/ontbijtspek, steeds een plakje vanaf het midden van het bakblik, dat deels de bodem bedekt en over de rand laten hangen. De overhangende delen vouw je later over het gehaktbrood heen. Leg ca. 1/3 van het gehakt in de vorm en druk goed aan. Leg hier de eieren op en verdeel nu de rest van het gehakt over de vorm. Druk weer goed aan en vouw het overhangende spek er overheen.
· Bak het gehaktbrood 50 minuten in de oven. Bedek het gehaktbrood met natgemaakt bakpapier en haal het bakpapier het laatste kwartier van het gehaktbrood af.
· Haal het gehaktbrood uit de oven. Laat het gehaktbrood minstens een kwartiertje rusten (het vocht trekt dan weer in het gehaktbrood) en haal het voorzichtig uit de vorm, Je kunt nu een mengsel maken van ketchup/mosterd en wat honing. Dit smeer je over de bovenkant van het gehaktbrood.
Een heerlijk gerecht voor Pasen!
EET SMAKELIJK!
Dit recept is gemaakt en aangeleverd door Kajsa Stromberg